Het afsluiten van een WA verzekering

Het afsluiten van een WA verzekering

Wilt u een WA Verzekering afsluiten? Lees dan dit artikel. 

Wat is een WA Verzekering?

Een WA verzekering is een verzekering die verplicht is voor iedereen die eigenaar is van een motorvoertuig. Als u een andere auto beschadigd met uw auto kunt u gebruik maken van de WA verzekering. Hiermee worden de kosten gedekt van de tegenpartij. De kosten aan uw eigen auto worden echter niet vergoed. Hiervoor kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

WA plus

Dit is de aanvullende verzekering voor uw auto. Met deze verzekering worden niet alleen de kosten van de tegenpartij gedekt, maar ook de kosten aan uw eigen auto. Als uw auto beschadigd wordt door een ander worden deze kosten dus ook vergoed. De voorwaarde hiervoor is dat er geen sprake kan zijn van schuld of opzet. Dus: wanneer u zelf een ongeluk veroorzaakt en hierbij u auto beschadigt raakt, worden alleen de kosten van de tegenpartij gedekt en niet de kosten aan uw eigen auto. Hiervoor kunt u de WA all risk verzekering afsluiten.

WA All risk

De WA all risk is de maximale verzekering voor uw auto. Met deze verzekering worden alle kosten vergoedt, tenzij sprake is van opzet. De kosten van de tegenpartij en de kosten aan uw eigen auto worden vergoed. Ook als het uw eigen schuld is. Deze verzekering wordt aangeraden voor auto’s die nieuwer zijn dan 5 jaar.

Schadevrije jaren

Als u schadevrij rijdt, betekent dit dat u geen schades hebt aangegeven bij de verzekering voor langer dan een jaar. Elk jaar dat u geen schade meldt, komt er een schadevrije jaar bij op. Met een aantal schadevrije jaren krijgt u korting op uw premie. U hoeft dan bijvoorbeeld slechts 40% van de maandelijkse premie te betalen, omdat u dus 60% korting krijgt.

Als u een schade meldt daalt uw korting en moet u dus ook meer betalen per maand. Soms is het dus verstandig om schades zelf te betalen in plaats van het aangeven bij de verzekering in verband met de schadevrije jaren.

Vergelijken

Er zijn veel verschillende aanbieders van de WA verzekering. Het kan dus lastig zijn om hier een keuze uit te maken. U wilt natuurlijk een zo goedkoop mogelijke verzekering, maar wel een verzekering dat bij u en uw auto past. Dat kan lastig zijn.

Online kunt u veel verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. U kunt dan binnen enkele minuten zien welke verzekering het goedkoopst is en welke verzekering het beste bij u en uw auto past.