Alles over de opstalverzekering

Alles over de opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een woonhuisverzekering. Het wordt vaak verward met de inboedelverzekering. Dit is niet hetzelfde. De inboedelverzekering verzekerd alles dat los in je huis is: dus meubilair, gordijnen, beelden etc. De opstalverzekering verzekerd daarentegen alles wat vast zit aan je huis, dus niet je meubilair. Maar denk dan aan leidingen, schade aan uw dak etc.

Moet ik een opstalverzekering afsluiten?

Volgens de wet hoeft dit niet, de opstalverzekering is niet verplicht volgens de wet. Maar vaak moet u van de hypotheekaannemer wel een opstalverzekering afsluiten. Als u dit niet doet loopt u namelijk het risico om de kosten van de schades aan uw woning niet te kunnen betalen. De kosten aan uw woning kunnen natuurlijk erg hoog oplopen.

Naast dat het van je gevraagd wordt, is het natuurlijk gewoon verstandig om de opstalverzekering af te sluiten. U kunt hiermee veel financiële tegenslagen voorkomen.

Het verzekeren van glas in uw woning

Het verzekeren van de ramen van uw woning is verschillend. U moet daarom goed letten op de voorwaarden van de verzekering en of de ramen van uw woning wel onder de opstalverzekering valt. Als u een glasbreuk heeft in uw ramen is ook de oorzaak van belang. Als het veroorzaakt is door brand of diefstal, wordt het vaak wel verzekerd. Maar als de glasbreuk veroorzaakt wordt door een natuurramp wordt je bijna nooit verzekerd. Je kunt ook altijd een glasverzekering afsluiten voor de ruiten van je huis.

Huurwoning of appartement

Bij een huurwoning of appartement liggen de regels van een opstalverzekering net iets anders. Bij een huurwoning wordt de opstalverzekering vaak al afgesloten door de  woning eigenaar. U moet er wel op letten dat eventuele verbouwen door u niet worden meeverzekerd. Bij een appartement moet u een opstalverzekering afsluiten via de VvE, de vereniging van eigenaren.

Afsluiten van een opstalverzekering

Let goed op de voorwaarden van de verzekering voordat u deze afsluit. U kunt de verzekeringen met een online tool met elkaar vergelijken. U kunt dan gemakkelijk zien welke verschillen de verzekeringen hebben. U kunt hierdoor gemakkelijker kiezen.